Lærer og Student fra 1971 mødes atter på Efterslægten

31. maj 2019 · 10:00

Student vender tilbage efter 48 år

Fredag d. 7. juni kl. 9:30 skal Gert Olsen til eksamen på HF-Centret Efterslægten i Spansk A. Der er noget kludder med internettet, så Gert får hjælp af IT-manden; Gert bruger ikke internettet dagligt som de fleste af skolens kursister, Gert har nemlig læst spansk som e-learning. Gert er lige blevet 67 år i mandags, så Han er på mange måder en atypisk kursist. Og så har han gået på Efterslægten før.

Opvokset i Nordvest

I sin barndom kunne Gert se fra sit barndomshjem i højhuset på Utterslevvej over på Efterslægten. Meget har ændret sig siden dengang. Nu er der kommet en ny idrætsbygning, men i gamle dag var der græsplaner, som man kunne spille bold på, hvis man gik gennem hullet i hegnet. Der var på et tidspunkt 32 børn i Gerts opgang, så der var altid nogle at lege med, man gik bare ned. Der var meget frihed fortæller Gert. Vi legede i mosen, i Bellahøjskoven og altså på græsplænerne foran Efterslægten.

Møde med historie- og geografilæreren fra 1971

Fredag d 7 juni kl 10:10 træder Peter Sørensen ind på sin gamle arbejdsplads: HF-Centret Efterslægten.
Han har en aftale med en af sine gamle kolleger som han har haft det hver uge nu i 13 år efter sin indtræden i pensionstilværelsen; de mødes for at spille skak.

Og så har Katrine, der er spansklærer, opdaget, at en af hendes e-learning-kursister, der skal til eksamen i dag engang for 48 år siden havde Peter som historielærer fra 1. real til 3.g. på Efterslægten. Det var dengang, det var et gymnasium. Hun har derfor arrangeret, at Peter kommer forbi, når Gert bliver færdig.

Gamle billeder

I sin taske har Peter en kuvert med klassebilleder og årbøger af den første klasse, han underviste på Efterslægten. Peter kan godt huske Gert og hans årgang. Det er en klasse, der har holdt sammen og som har set hinanden jævnligt siden dengang. Peter har også billeder med fra klassens jubilæumssammenkomst: klassen har nemlig husket at invitere deres gamle lærer med, når de har mødtes. Det er 48 år siden, at Gert og hans årgang blev studenter.

Peter var ikke med sidste år, da de mødtes, da han blev 80 år samme dag.

Ombygning af cykelkælderen

Peter venter på Gert foran eksamenslokalet og fortæller, at der i lokalet var cykelkælder førhen. Ved siden af huserede skolebetjenten.

I cykelkælderen var der opsat et skilt, hvorpå der stod, at cykelstativerne var forbeholdt lærere. Et lyst hoved, kan Peter huske, havde tilføjet, at det også kunne bruges til cykler.

12-tallet er hjemme

Gert kommer ud og bliver modtaget af sin gamle historielærer. Det hilser hjerteligt og har masser at tale om. Efter kort tid får Gert sin karakter. Han får 12.

Lærerværelset: forbudt område

På lærerværelset har Gert aldrig været før, det var forbudt elever. Lærerværelset har ændret sig meget siden dengang. Men Peter kender det godt. De to herre taler om gamle dage og udveksler minder. Peter kan ikke helt huske, hvad Gert lavede efter 3.g. Han mener, at det var noget med jura. Men Gert korrigerer og fortæller, at han læste Cand.scient.pol. og i mange år var ansat i det, der hed arbejdsministeriet før han i 1980 fulgte med i Arbejdsmarkedets feriefond.

Efterslægten – et sted man vender tilbage til – eller aldrig forlader

Tiden på Efterslægten i fra 1. real til studentereksamen i 1971 var en god tid. Særligt 3.g, hvor Gert husker at han og resten af årgangen ’ejede’ kantinen. Og så var det dengang man måtte ryge der!

Peter husker, at der også var nogle der drak påskebryg – selvom det måtte man vist ikke. Men man kunne købe dem hos Frk. Sørensens købmandsbutik på hjørnet, fortæller Gert.

Gert bor stadig i området. Og fortæller, at det er dejligt område. Dengang og nu.

Gert har været glad for at læse spansk – sidste år på B-niveau og i år på A-niveau. B-niveauet tog han som
almindeligt enkeltfag, og det var bedre end e-learning, synes han, for som han siger, så skal man jo have
nogen at snakke med, når man skal lære et sprog.

 

På Gensyn

Vi siger farvel, og Gert afslutter mødet med at invitere til klassens næste sammenkomst i november. Peter bliver nok ved med at komme på Efterslægten i en årrække endnu og spille skak. Efterslægten er ikke et sted man bare lige forlader.

Skrevet af Louise Hagsten